انواع لنز دوربین

استفاده از لنزهای متفاوت برای خلق تصاویر شگفت انگیز، مهارتی است که هر عکاسی باید داشته باشد. لنزها مشخص می کنند که چه تصاویری می توانید با استفاده از آن ها بگیرید. در این مقاله قصد داریم به معرفی انواع لنز دوربین بپردازیم و به شما یاد بدهیم برای چه نوع عکاسی، از کدام لنز استفاده کنید تا بتوانید به عنوان یک عکاس حرفه ای، تصاویر زیبا و ماندگاری ایجاد کنید. برای شرکت در دوره عکاسی نیز میتوانید با ما تماس بگیرید

لنز چیست و چه کاربردی در عکاسی دارد؟

به زبان ساده اگر بخواهیم به توضیح این مفهوم بپردازیم باید بگوییم لنز استوانه ای است که از عدسی های مختلف تشکیل شده است. عدسی های مذکور نور را از خود عبور داده و به درون دوربین، هدایت می کنند. نتیجه این کار ایجاد تصاویری با وضوح زیاد است. جالب است بدانید کیفیت عکس های گرفته شده با یک دوربین بیشتر به لنز بستگی دارد تا مدل دوربین!

اگرچه می توانید لنز دوربین های پیشرفته را هر زمان که بخواهید، تعویض کنید اما توصیه می شود این کار را به طور مکرر انجام ندهید زیرا با هر بار تعویض لنز مقداری گرد و غبار وارد دوربین کرده و به سنسور، تقدیم می کنید. بنابراین تنها در صورت لزوم و برای ثبت تصاویر خاصی، این کار را انجام دهید. البته دوربین های کامپکت و برخی از دوربین های ارزان قیمت قابلیت تعویض لنز را دارا نیستند. لنزهای مختلف دارای فاصله کانونی متفاوتی هستند که هر کدام برای عکاسی در شرایط خاصی مناسب هستند. در واقع فاصله کانونی برای لنزها یک مشخصه کلی محسوب می شود و میزان زوم کردن روی سوژه را تعیین می کند. فاصله‌ کانونی با میلی متر اندازه ‌گیری می ‌شود. لنزها بر اساس فاصله کانونی که دارند به سه دسته اصلی تقسیم بندی می شوند.

لنز پرایم یا لنزهای تک کانونی

این لنزها تنها یک فاصله کانونی مشخص دارند. برای مثال، لنز 50mm، یک لنز پرایم محبوب است که به دلیل کاربرد زیاد و قیمت پایینی که دارد بسیار مورد علاقه عکاسان واقع شده است. این گونه لنزها قابلیت بیشتری برای عکاسی در شرایط کم نور و نیز ایجاد عمق میدان باریک تر را دارا هستند.

لنز زوم یا لنزهایی با فاصله کانونی متغیر

ویژگی که لنزهای زوم دارند این است که می توانند فاصله های کانونی متفاوتی را پوشش دهند. لنزهای زوم قادر هستند بازه ‌های مختلفی مثل واید تا تله ‌فوتو را پوشش دهند.

لنزهای بین پرایم و زوم

اکثر لنزهای موجود در بازار از این نوع هستند. این لنزها تعداد مشخصی فاصله کانونی را پوشش می دهند. مثلا برخی از لنزهایی که از این دسته هستند 3 فاصله کانونی متفاوت را پوشش می دهند اما هیچ‌ یک از فاصله های کانونی میانی را پوشش نمی ‌دهند.

انواع لنز دوربین عکاسی

لنزها بر اساس فاصله کانونی که دارند؛ دارای انواع مختلفی می باشند. در این میان برخی از لنزها هم هستند که کاربرد اختصاصی تری نسبت با سایر لنزها دارند که در سایت هنرآموزی برایتان توضیح خواهیم داد. به طور کلی لنزها بر اساس فاکتورهای مختلفی مثل وضوح، فاصله کانونی، اندازه و وزن، نوع طراحی، امکان فوکوس اتوماتیک، ضد آب بودن و… تقسیم بندی می شوند. انواع لنز دوربین  عبارتند از:

لنز نرمال یا استاندارد

لنزهای نرمال فاصله کانونی ثابتی در حدود (۵۰، ۸۵ یا ۱۰۰ میلی متر) دارند. برای یک دوربین با فیلم ۳۵ میلی متری یا یک DSLR فول فریم، یک لنز ۵۰ میلیمتری، استاندارد محسوب می‌ شود. در این صورت برای فاصله کانونی بالاتر شما یک لنز ایده‌ آل خواهید داشت زیرا با ترکیب این لنز با دریچه دیافراگم باز، جزئیات پس زمینه مات شده و توجه بیننده به سمت سوژه مورد نظر شما می رود.

لنز تله فوتو

ویژگی لنزهای تله فوتو (۱۰۰ تا ۸۰۰ میلی متری) این است که به شما زاویه دید باریکی می دهند. این ویژگی باعث می شود بتوانید از یک فاصله دور (چند متری) از سوژه مورد نظرتان به راحتی، عکس بگیرید. از لنزهای تله فوتو بیشتر برای عکاسی حیات وحش، پرتره، ورزشی، و ثبت تصاویر مربوط به مستندسازی استفاده می شود. با استفاده از یک لنز تله فوتو به آسانی می توانید از فاصله دور روی سوژه مورد نظر، فوکوس کنید.

لنز زوم

لنزهای زوم به شما این امکان را می دهند که بتوانید با فاصله کانونی های متغیری، عکس بگیرید. تغییر زاویه این گونه لنزها بین ۲۴ تا ۳۰۰ میلی متر است. این ویژگی لنزهای زوم دست شما را برای ترکیب ‌بندی کاملا باز می گذارد. توصیه می کنیم به هنگام خرید یک لنز زوم به دریچه دیافراگم آن توجه کنید. از آنجایی که برای ساخت این لنزها قطعات زیادی لازم است، توانایی محدودی در باز کردن دریچه دیافراگم و ورود نور دارند.

لنز تیلت شیفت

نام دیگر این لنز، لنز تصحیح پرسپکتیو است. ویژگی مهم لنزهای تیلت شیفت قابلیت چرخش آن به اطراف و یا خم شدن به بالا و پایین است. با وجود این قابلیت به راحتی می توانید زوایای پرسپکتیو تصویر را تغییر دهید. مثلا هنگام عکاسی از یک ساختمان وقتی در پایین آن ایستاده باشید، تصویر بدست آمده دارای خطوط همگرا خواهد بود، ولی با استفاده از لنز تیلت شیفت می ‌توان همگرایی خطوط ساختمان را برطرف کرده و آن را به صورت یک نمای تخت، نمایش داد و از آن عکس گرفت. ویژگی دیگر این گونه لنزها، فوکس انتخابی است. به طوری که در یک تصویر تنها بتوانید روی بخش‌ های خاصی فوکوس کنید. از لنزهای تیلت شیفت بیشتر در عکاسی های مربوط به معماری، استفاده می شود.

لنز تثبیت کننده تصویر

این لنزها دارای سنسورهای ثبات بخش ژیروسکوپی کوچک و المان ‌های تصحیح کننده خطایی هستند  که قابلیت اصلاح لرزش های دوربین را دارند. این ویژگی زمانی به کمک ما می آید که مجبور هستیم برای جبران کمبود نور؛ سرعت شاتر طولانی تری انتخاب کنیم. در این شرایط نیاز دارید لرزش ها حذف شوند. در توضیح لنزهای تثبیت کننده تصویر گفته می ‌شود که با استفاده از چنین لنزی کاربر قادر است بین ۲ تا ۴ پله سرعت شاتر را پایین ‌تر آورد و عکس همچنان وضوح بالای خود را حفظ کند.

لنز زاویه باز

فاصله کانونی لنز زاویه باز چیزی در حدود ۱۰ تا ۴۲ میلی متر است. این ویژگی شما را قادر به گرفتن عکس‌ هایی با زاویه‌ دید وسیع ‌تری خواهد کرد. از لنزهای زاویه عریض بیشتر برای عکاسی از مناظر و همچنین ثبت عکس های دسته جمعی، استفاده می شود. در واقع وقت هایی که نمی خواهید هیچ المان مهمی از عکس را حذف کنید؛ استفاده از لنز زاویه باز بهترین گزینه است. با استفاده از این لنز، عمق میدان عمیق تری خواهید داشت.

لنز چشم ماهی

لنز چشم ماهی زاویه دید بازی داشته و پرسپکتیو تصویر را به شکل کروی در می ‌آورند. علت اینکه اسم این لنزها را چشم ماهی گذاشته اند هم همین ویژگی کروی نمودن تصاویر است. جالب است بدانید در تصاویری که با لنزهای چشم ماهی گرفته می شود؛ انحنای خطوط به شدت اتفاق می‌ افتد و عناصر تصویر دچار نوعی اختلال شکلی شده یا اصطلاحا دفرمه می شوند. فاصله کانونی در لنزهای چشم ماهی حداکثر 16 میلی متر و زاویه دید آن‌ها معمولا بین ۱۰۰ تا ۱۸۰ درجه است.

لنز ماکرو

از لنزهای ماکرو برای عکاسی در فاصله بسیار نزدیک به سوژه و زمانی که عکاس قصد دارد سوژه را بزرگ تر از حالت معمول جلوه دهد، استفاده می شود. فاصله کانونی لنزهای ماکرو متفاوت است اما بیشترین فواصل کانونی مورد استفاده بین ۵۰-۲۰۰mm است. ویژگی خاصی که لنزهای ماکرو دانرد این است که امکان نزدیک شدن خیلی زیاد به سوژه را برای عکاس، فراهم می کند. اگر قصد عکاسی از اشیاء و موجودات ریز را دارید؛ لنز ماکرو بهترین انتخاب برای این کار است.

انواع لنز دوربین در گوشی موبایل

یکی از فاکتورهای مهمی که به هنگام خرید گوشی موبایل مورد توجه قرار می گیرد؛ کیفیت و قدرت دوربین است. همین موضوع باعث شده است که شرکت های سازنده بر سر این موضوع به رقابت بپردازند به طوری که امروزه بسیاری از گوشی‌های میان رده و رده بالا، دارای سه لنز دوربین اصلی می ‌باشند. وجود دوربین های چندگانه این امکان را به کاربر میدهد که بتواند تصاویری با حالت پرتره، عکاسی سه ‌بعدی، تصویر برداری با لنز عریض، بزرگ ‌نمایی اپتیکال (بدون افت کیفیت) و… لیجاد کند. لنزهایی که برای دوربین گوشی موبایل استفاده می شوند؛ عبارتند از:

لنز دوربین واید (Wide)

لنز اصلی گوشی موبایل همین لنز واید است که به دلیل داشتن فاصله کانونی زیاد؛ برای گرفتن عکس در حالت عادی، مناسب است. لنز واید وضوح زیادی ایجاد می کند و این همان چیزی است که شما از یک دوربین گوشی موبایل در حالت عادی، انتظار دارید. از آنجایی که زاویه دید در این لنزها وسیع ‌تر از زاویه دید چشم انسان است، می ‌توانند محدوده وسیع‌ تری از منظره جلوی دوربین را ثبت کنند. این لنزها، فاصله کانونی کمتری نسبت به قطر سنسور دارند و فضای بیشتری را می‌توانند در عکس جای دهند.

 لنز دوربین تله‌ فوتو (Telephoto)

ویژگی لنزهای تله فوتو همان طور که در دوره عکاسی آنلاین مطرح میشود برای دوربین گوشی های موبایل، قابلیت زوم و بزرگنمایی است. این لنزها دو تکنولوژی زوم دیجیتال Digital Zoom)) و زوم اپتیکال Optical Zoom)) را دارا هستند. در زوم دیجیتال قسمتی از تصویر بزرگ تر خواهد شد و این همان حالت عادی بزرگنمایی تصویر است. البته این مورد را باید در نظر داشته باشید که میزان زوم کردن با کیفیت عکس رابطه عکس دارد اما با استفاده از زوم اپتیکال این مشکل برطرف شد است. به گونه ای که با بزرگنمایی، چیزی از کیفیت تصاویر کم نمی شود. لنز تله فوتو فاصله کانونی زیادی دارد و زوم و بزرگنمایی تصویر را با افت کیفیت ناچیز انجام می دهد. البته لنزهای تله فوتو که در گوشی های موبایل تعبیه شده اند به کیفیت لنزهای دوربین های پیشرفته نیستند و تا حدی می توانند یک زوم باکیفیت را دراختیار کاربر، قرار دهند. به صورت کلی می توان گفت لنزهای تله فوتو در کیفیت تصویر تاثیر چندانی ندارند و فقط به بزرگنمایی و زوم بهتر، کمک می ‌کند.

لنز دوربین اولتراواید (Ultrawide)

حسگر اولتراواید دارای زاویه دید گسترده ‌تری نسبت به دیگر لنزهای گوشی است. این لنز در گوشی‌هایی با چند دوربین، تعبیه شده است که امکان عکس برداری با زاویه دید گسترده تر را برای کاربر، فراهم می ‌کند. استفاده از این حسگر برای ثبت تصاویر گروهی، لازم به نظر می رسد. لنز اولتراواید فاصله کانونی کمتری در مقایسه با لنز معمولی و تله فوتو دارد. استفاده از لنز اولتراواید در کیفیت عکس ‌های عادی که با لنز دوربین اصلی گوشی گرفته می ‌شود، تاثیری نمی ‌گذارد.

لنز دوربین عمقی (Depth Sensor)

لنز عمقی برای عکس برداری از پرتره، بهترین گزینه است. حتما تصاویری را دیده اید که در آن ها سوژه اصلی به وضوح دیده می شود اما پس زمینه تار است. این تصاویر با چنین لنزهایی گرفته شده اند. با این ویژگی که لنزهای دوربین عمقی دارند؛ جزئیات سوژه اصلی تصویر شناسایی شده و نسبت به پس زمینه با دقت بالاتری، تفکیک می ‌شود. لنزهای عمقی وضوح پایینی در حدود 2 یا 5 مگاپیکسل دارند و تاثیر مستقیمی بر روی عکس برداری عادی با لنز اصلی گوشی ندارند. اگر به دنیال ثبت تصاویر پرتره باکیفیتی هستید؛ حتما برای عکس برداری از این لنز، استفاده کنید.

لنز دوربین ماکرو (Macro Camera)

این لنز تنها در گوشی ‌های خاصی مورد استفاده قرار می ‌گیرد. اگر بخواهید با استفاده از بزرگنمایی اشیاء تصاویر خارق العاده ای به ثبت برسانید، به این لنز نیاز دارید (مثل ثبت تصاویری با جزئیات خیلی دقیق و حالت میکروسکوپی از حشراتی که بر روی گل ها نشسته اند). چنانچه دوربین اصلی یک گوشی موبایل به لنز ماکرو مجهز باشد؛ تاثیری بر روی کیفیت عکس برداری آن در حالت عادی ندارد. شما تنها برای عکس برداری از سوژه های خاص می توانید دوربین را روی حالت ماکرو قرار دهید و از آن، استفاده کنید.

همان طور که در ابتدای این مقاله در سایت هنرآموزی ذکر کردیم؛ لنز دوربین از مهم ترین تجهیزات دوربین است که به واقع تاثیر زیادی در ایجاد تصاویر باکیفیت و خلاقانه می گذارد. بنابراین لازم است به هنگام خرید آن وسواس زیادی به خرج دهید تا بتواند برایتان کارایی زیادی داشته باشد و نیاز شما را در عکاسی در شرایط و موقعیت های تفاوت، مرتفع کند.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید