دوربین DSLR یا SLR دیجیتال، از محبوبترین انواع دوربین های عکاسی موجود در بازار است. عملکرد عکاسی این دوربین بواسطه مکانیزم آینهای بوده و چیزی برخلاف دوربین های بدون آینه است. DSLR مخفف عبارت Digital Single Lens Reflex است که در فارسی «دوربین دیجیتال تکلنزی بازتابی» ترجمه میشود.
دوربین عکاسی دیجیتال SLR از مکانیزم آینه ای برای بازتاب نور از لنز دوربین به منظره یاب نوری استفاده میکند. ساختار و حجم این دوربین ها بخاطر آنکه از مکانیزم طولانی تری برخوردار هستند نسبت به دوربین های بدون آینه، بزرگتر، حجیم تر و سنگین تر هستند. در حال حاضر این دو دوربین در بازارهای دوربین های دیجیتال رقابت زیادی با یکدیگر داشته و هر دو طرفداران زیادی را به سمت خود جذب نمودهاند.برای شرکت در کلاس های آموزش عکاسی نیز میتوانید با ما تماس بگیرید.
اجزای دوربین DSLR
اجزا و قسمت های بدنه دوربین DSLR نسبت به دوربین بدون آینه بیشتر است. برای آشنایی با دوربین Mirrorless میتوانید به مطلب دوربین بدون آینه چیست؟ مراجعه کنید. به هر حال دوربین دیجیتال SLR از قسمت های زیر تشکیل شده است:
- لنز lens
- آینه بازتابی reflex mirror
- شاتر shutter
- سنسور تصویر image sensor
- صفحه نمایش فوکوس focusing screen
- لنز کندانسور condenser lens
- پنتاپریسم pentaprism
- منظره یاب eyepiece یا viewfinder
نحوه عملکرد دوربین دیجیتال SLR
برای عکاسی با دوربین DSLR تنها کافیست به منظره یاب دوربین نگاه کنید و از سوژه خود عکسبرداری کنید. درواقع شما همان چیزی را از منظره یاب میبینید که در آخر از آن عکاسی میشود. فرایند عملکرد این دوربین بدین صورت است که ابتدا نوری که از سوژه ساطع یا بازتاب میشود وارد لنز شده و از آنجا به یک آینۀ بازتابی برخورد میکند.
این آینه در زاویه 45 درجه در داخل محفظۀ دوربین قرار گرفته تا زمانی که نور به آن برخورد کرد، پرتوها را بصورت عمود به پنتاپریسم انتقال دهد. pentaprism با هدایت مجدد نور از طریق دو آینۀ جداگانه درست به سمت منظره یاب، نور عمودی را به نور افقی تبدیل میکند.
زمانی که عکس میگیرد و دکمه شاتر را فشار میدهید، دقیقاً در آن لحظه آینهی بازتابی به سمت بالا چرخیده و مسیر عمودی را مسدود میکند و نور را مستقیما عبور میدهد. سپس شاتر باز شده و نور به سنسور تصویر میرسد. تا وقتی که سنسور برای ثبت تصویر کارش را به پایان رساند، شاتر باز خواهد ماند. پس از بسته شدن شاتر، آینهی بازتابی به زاویه 45 درجه خود باز میگردد تا تغییر جهت نور به منظره یاب ادامه پیدا کند.
بعد از اتمام فرایند های فیزیکی دوربین، حال نوبت به پردازش تصویر میرسد. برای این منظور پردازندۀ دوربین، اطلاعات را از حسگر تصویر گرفته و آن را به فرمت مناسب تبدیل میکند. در آخر فرمت و تصویر مناسب در کارت حافظه ذخیره میشود.
معایب دوربین DSLR
تمامی محصولاتی که در بازار وجود دارند حتی آنهایی که از درصد رضایت بالایی برخوردار هستند، باز هم دارای معایبی نیز میباشند که این موضوع در رابطه با دوربین های DSLR نیز وجود دارد. دوربین های دیجیتال SLR به شما این امکان را میدهند که عکس خود را بلافاصله پس از گرفتن ببینید.
اما گاهی اوقات نمایی که روی نمایشگر ظاهر میشود با تصویری که حسگر دیجیتال دریافت میکند یکسان نیست. این اتفاق بخاطر این میتواند باشد که دوربین های دیاسالار عملیات فوکوس خود را با تکیه بر آینه ها انجام میدهند. در نتیجه ممکن است تا پیش از ویرایش تصاویر، متوجه آنچه دوربین ثبت کرده است نشوید.
همانند دوربین های بدون آینه که در لحظه میتوان آنها را ویرایش و تنظیم کرد، میتوان این کار را در دوربین های دیجیتال SLR نیز انجام داد. اما ممکن است به دلیل عدم تطابق تصویر بین منظره یاب و سنسور، مشکلات بیشتری در ویرایش ایجاد گردد.
همانطور که ابتدای متن نیز گفته شد، دوربین های دیجیتال SLR از وزن و حجم بیشتری نسبت به دوربین Mirrorless برخوردار هستند. این موضوع میتواند در طی عکسبرداری طولانی باعث خستگی زود هنگام شما شود.
منظره یاب نوری نیز در این دوربین یکسری مشکلاتی دارد. گزینه های موجود در این ممنظره یاب بسیار محدود است؛ به عنوان مثال، نمیتوانید exposure را به طور دقیق مشاهده کنید. در نتیجه نمیتوانید exposure مناسب تصویر را با نگاه کردن به نمایشگر اپتیکال تشخیص دهید.
فوکوس خودکار نیز گاهی اوقات باعث ایجاد دردسر میشود. اگر حسگر فوکوس و حسگر تصویر همتراز نباشند، فوکوس خودکار صحیح عمل نخواهد کرد که این موارد در دوره عکاسی آنلاین نیز مطرح میشود
مزایای دوربین
مزایای دوربین های DSLR به شرح زیر هستند:
- فوکوس خودکار سریع: عملکرد فوکوس خودکار دوربین های دیجیتال SLR بسیار سریع و فوقالعاده است و برای عکاسی ورزشی ضروری میباشد.
- عمر باتری طولانی: منظره یاب اپتیکال به انرژی کمتری نسبت به سایر دوربین های عکاسی احتیاج خواهد داشت. در نتیجه از شارژ باتری دوربین کمتر مصرف میشود و زمان بیشتری را میتوانید صرف عکاسی در بیرون از خانه کنید.
- فضای ذخیرهسازی بیشتر: زمانی که با دوربین DSLR عکاسی میکنید، تصویر روی یک کارت حافظه ذخیره میشود که میتواند عکسهای بیشتری را در خود جای دهد. در نتیجه این دوربین ها نیاز به فیلم های گران قیمت نخواهند داشت.
- سنسورهای بزرگ: با اینکه مگاپیکسل نقش مهمی در وضوح خوب و کیفیت تصاویر دارد اما این سنسورهای بزرگتر در DSLR هستند که کیفیت تصاویر گرفته شده را افزایش میدهند. هر چه سنسور بزرگتر باشد، نور بیشتری جذب میشود.
- تنوع بالای لوازم جانبی: یک DSLR در استفاده از ابزارهای جانبی، مانند پایه، فلاش، لنز تنوع فراوانی ارائه میکند. این ویژگی باعث میشود که دوربین شما به یک ابزار قابل شخصیسازی تبدیل شود و طیف وسیعی از راه ها را برای گرفتن عکس در اختیارتان قرار دهد.
بدون دیدگاه