اگر به تازگی در کلاس آموزش عکاسی شرکت کرده اید و یا قصد خرید یک دوربین عکاسی دیجیتال را دارید در ابتدا نیاز است تا شناخت مختصری از انواع دوربین های عکاسی و نقاط ضعف و قوت هر یک از آن ها داشته باشید و سپس اقدام به خرید کنید زیرا با انتخاب دوربین نامناسب وقت و هزینه شما از دست خواهد رفت، پس با ما همراه باشید تا در این مقاله به بررسی انواع دوربین های عکاسی بپردازیم.
انواع دوربین عکاسی
دوربین های عکاسی از نظر ساختار و کیفیت عکس های خروجی به چندین دسته تقسیم می شوند که به ترتیب آن ها را با هم مرور می کنیم.
دوربین های عکاسی کامپکت
دوربین های کامپکت سبکترین و ارزانترین دوربین های دیجیتال موجود هستند که کاربرد خانگی دارند و برای ثبت لحظه های خاطره انگیز زندگی مناسب می باشند.
لنزهای این نوع دوربین ها غیر قابل تعویض بوده و عملکردها در آن به صورت اتوماتیک کنترل می شوند، همچنین در این نوع دوربین ها از طریق صفحه نمایش می توان کادربندی تصویر را انجام داد و به همین علت به آن ها دوربین های point to shot گفته می شود.
کیفیت تصویر در دوربین های کامپکت قابل مقایسه با کیفیت تصویر در دوربین های سطح بالا نیست زیرا این نوع دوربین ها دارای سنسورهای بسیار کوچک هستند.
برخی از این دوربین ها فاقد کنترلهای دستی برای تنظیمات کلید هستند اما با بالا رفتن قیمت در دوربین های کامپکت برخی قابلیت ها مانند لرزشگیر اپتیکال، قابلیت ثبت تصاویر با فرمت غیر فشرده و سنسورهای بزرگ به آنها افزوده می شود.
- نقاط قوت
- مقرون به صرفه بودن
- سبک و سهولت در جابجایی
- دارای کاربرد خانگی
- عدم نیاز به لنز و فیلم های اضافی
- نقاط ضعف
- نامناسب برای عکاسی حرفه ای
- دارای سنسورهای کوچک و کیفیت پایین تر تصاویر نسبت به دوربین های حرفه ای
- تصاویر ثبت شده دارای رزولوشن پایین
- سرعت فوکوس کم
- دارای لنزهای متصل دائمی و غیرقابل تعویض
- عدم وجود قابلیت تنظیم دلخواه سرعت شاتر و زوم
- تولید صدا در زمان عکاسی
دوربین های عکاسی DSLR
دوربین های دیجیتال تک لنزی انعکاسی یا به اختصار DSLR نوعی دوربین بزرگ و زیبا می باشند که در بازار قیمت بالایی دارند و برای کاربردهای حرفه ای مورد استفاده قرار می گیرند.
بدنه و لنز دو بخش تشکیل دهنده ی این نوع دوربین ها است و لنز آن قابل تعویض می باشد، همچنین برای عکاسی با دوربین های DSLR باید لنز و بدنه را در اختیار داشته باشید.
این دوربین ها دارای ویژگی آینه ای و یا امکان نمایش زنده تصویر بر روی صفحه نمایش یا منظرهیاب الکترونیکی هستند که در زمان عکاسی شما را از نتیجه و تصویری که خلق خواهد شد آگاه می کند. دوربین های DSLR با توجه به سایز سنسور به Aps-c، فولفریم و مدیوم تقسیم می شوند.
- نقاط قوت
- دارای سنسور بسیار عریض برای بهبود عملکرد نویزهایی ایجاد شده در نور کم و محوی پس زمینه
- دارای بهترین پردازنده های تصویر
- قابلیت نصب انواع لنزها روی دوربین
- دارای تنظیمات دستی فراوان
- امکان خلق عکس های هنری حرفه ای
- مناسب برای محیط های کم نور
- دارای خروجی فیلم با کیفیت فول HD تا UHD
- دارای خروجی عکسهای شفاف با رزولوشن بالا
- نقاط ضعف
- قیمت بالا
- ابعاد بزرگ و وزن زیاد
- جابجایی سخت
- دارای صدای زیاد هنگام عکسبرداری
- احتمال نشستن گرد و غبار و خراب شدن سنسور در دراز مدت
- احتمال خراب شدن سیستم مکانیکی آینه در طولانی مدت
دوربین های عکاسی شبه DSLR
«بریج»، «کامپکت پیشرفته» یا «کامپکت سوپرزوم» نام های دیگر این نوع دوربین ها هستند که در حدفاصل بین دوربین های کامپکت و DSLR قرار دارند، ظاهر آن ها مشابه دوربین های DSLR است و برخی از امکانات این نوع دوربین ها را نیز دارند اما از نظر غیرقابل تعویض بودن لنز مشابه دوربین های کامپکت می باشند.
دوربین های شبه DSLR برای افرادی که در حال شروع عکاسی آماتور و یا حرفه ای هستند مناسب است.
تغییرات شبه DSLR در مقایسه با دوربین های کامپکت پردازنده های بهتر که در نتیجه خروجی تصویر خوب و بدنه ی بزرگتر است که امکان نصب سنسورهای بزرگتر و لنز زوم را فراهم می کند، می باشند.
این نوع دوربین ها همان طور که در دوره عکاسی آنلاین گفته میشود در مقایسه با دوربین های DSLR قیمت پایین تر و وزن کمتری دارند که باعث جابجایی آسان تر و به صرفه بودن آن می شود.
- نقاط قوت
- مناسب برای عکاسی حرفه ای و آماتور
- دارای پردازنده های بهتر نسبت به دوربین های کامپکت
- خروجی تصویر دارای کیفیت خوب
- امکان نصب سنسورهای بزرگ
- امکان نصب لنز کمکی
- قیمت پایین نسبت به دوربین های DSLR
- وزن پایین تر نسبت به دوربین های DSLR و امکان جابجایی آسان
- نقاط ضعف
- غیرقابل تعویض بودن لنز
- کیفیت پایین تر عکس ها نسبت به مدل های حرفه ای DSLR
دوربین های عکاسی SLT
نقاط ضعف موجود در دوربین های DSLR که شامل تولید صدای زیاد هنگام عکاسی و حرکت آینه برای رسیدن نور سوژه روی سنسور که موجب تولید جریان هوا شده و احتمال نشستن گرد و غبار و خراب شدن سنسور را به دنبال داشت باعث شد تا شرکت سونی برای حل این مشکلات «آینه ی متحرک تکنولوژی SLT» یا « تک لنزی نیمه شفاف » را ابداع کند.
آینه ی به کار رفته در تکنولوژی SLT از نوع نیمه شفاف است و نور با عبور از آن به سنسور می رسد همچنین بخشی از نور هم توسط آینه شفاف بازتابانده شده و خود را به سنسور فوکوس اتوماتیک میرساند، این تغییرات باعث حذف چشمی اپتیک و سیستم مکانیکی حرکت آینه شده و مشکلات ناشی از آن را برطرف می کند همچنین سرعت فوکوس را نیز بهبود می بخشد.
با این که حجم و وزن این دوربین ها در مقایسه با نوع DSLR کمتر شده و سرعت عکسبرداری هم بالاتر می باشد اما مشکل دوربین های SLT زمانی خود را نشان می دهد که شما بخواهید با این دوربین ها در محیط کم نور عکس بگیرید، آینه شفاف به کار رفته در SLT مقداری از نور سوژه را جذب میکند و بدین ترتیب شما از نتیجه ی کار راضی نخواهید بود پس برای محیط های کم نور دوربین های DSLR انتخاب مناسب تری هستند.
یکی دیگر از مشکلات دوربین های SLT انحصاری بودن این تکنولوژی فقط در دوربینهای سونی می باشد و همین امر باعث می شود تا این دوربین ها به زودی همهگیر نشوند.
- نقاط قوت
- دارای سرعت فوکوس بالا
- پایین بودن حجم و وزن نسبت به مدل های DSLR
- دارای کاربری راحت
- استفاده از آینه نیمه شفاف در ساختار
- برطرف کردن مشکلات موجود در دوربین های مدل DSLR
- دارای کیفیت بهتر عکس ها نسبت به عکس های گرفته شده با دوربین های موبایل
- نقاط ضعف
- نامناسب بودن برای استفاده در محیط های کم نور
- انحصاری بودن تکنولوژی
دوربین های بدون آینه یا میکرو سه چهارم
مشکل موجود در دوربین های SLT که جذب نور توسط آینه شفاف و در نتیجه عدم کارآیی درست آن در محیط های کم نور بود باعث شد تا این بار کمپانی اپسون که ما آن را بیشتر به عنوان تولید کننده ی پرینتر می شناسیم دوربین جدیدی را معرفی کند که به RD1 یا دوربین بدون آینه معروف است.
در این مدل آینه از ساختار دوربین حذف شده و دوربین فاقد منظرهیاب اپتیکال می باشد، تصویر سوژه به صورت الکترونیکی از سنسور خوانده می شود و سپس در صفحه نمایش و منظرهیاب الکترونیکی به نمایش در می آید. این تغییرات باعث کوچک تر و سبک تر شدن دوربین های RD1 نسبت به SLT در کنار دارا بودن مزیت تعویض لنز شده است.
اما همین تغییرات در کنار مزیت های ذکر شده باعث بروز معایبی نیز شده است که نمی توان به سادگی از آن ها گذشت، با حذف آینه به خاطر عدم وجود پوشش برای سنسور امکان نشستن گرد و غبار روی سنسور در هنگام تعویض لنز وجود دارد همچنین به دلیل وجود منظرهیاب الکترونیکی عمر باتری در این نوع دوربین ها کم تر از سایر انواع دوربین ها است، استفاده از سنسورهای کوچکتر نسبت به DSLRها نیز، دامنه ی انتخاب لنزها را محدود کرده و امکان نصب لنزهای بزرگ روی دوربین های RD1 وجود ندارد.
البته با وجود همه ی این معایب انتظار می رود RD1ها با رفع ایرادات و محدودیت های موجود بیشتر از همیشه جای خود را در هنر عکاسی باز کرده و آینده ی هنر عکاسی باشند.
- نقاط قوت
- دارای وزن و ابعاد کمتر نسبت به دوربین های DSLR
- دارای منظره یاب الکترونیکی
- دارای فوکوس خوب
- رفع مشکلات موجود در دوربین های SLT
- امکان تعویض لنز
- مناسب برای آماتورها و افرادی که برای سرگرمی عکاسی می کنند
- امکان گرفتن عکسهای بیشتر با سرعت بالاتر شاتر
- دارای عملکرد و کنترل آسان
- مناسب برای فیلمبرداری و امکان گرفتن سریعتر و بهتر ویدئو
- دارای کیفیت بالاتر ویدئو خروجی حتی در مدلهای پایین
- نقاط ضعف
- عدم امکان نصب لنزهای بزرگ روی دوربین
- پایین بودن طول عمر باتری
- عدم وجود پوشش برای سنسور و امکان نشستن گرد و غبار روی سنسور در هنگام تعویض لنز
- محدود بودن دامنه ی انتخاب لنزها
- وجود لنزها و لوازم جانبی کمتر در بازار
دوربین های عکاسی اکشن
دروبین های قابل نصب مخصوص افراد ماجراجو و ورزشکار که به دنبال گرفتن تصاویر هیجان انگیز و منحصر به فرد هستند. البته باید اشاره کنیم که این دوربین ها در ابتدا برای ثبت ویدئو به کار میروند اما اگر دوست داشته باشید با دوربین های اکشن عکس هم بگیرید به شما امکان ثبت تصاویر با فاصله زمانی (تایم لپس) را نیز می دهند.
- نقاط قوت
- کوچک و قابل حمل
- قابلیت ثبت تصویر و ویدئو
- مقاوم در برابر نفوذ آب و گرد و غبار و ضربات احتمالی
- دارای قابلیت اتصال به کلاه ایمنی، اسکی، دوچرخه، بر روی سینه و ثبت تصاویر در شرایط خطرناک
- قابل تهیه با کمترین هزینه
- دارای قابلیت اتصال به دستگاه های دیگر از طریق بلوتوث و وای فای
- نقاط ضعف
- کوچک بودن و کم بودن طول عمر باطری ها
- نبود صفحه نمایش برای انجام تنظیمات و کادربندی صحیح در مدل های ارزان تر
دوربین های عکاسی موبایل
در دسترس ترین دوربین های موجود در بازار دوربین های موبایل هستند، این دوربین ها باعث شده است تا حتی افرادی که اطلاعات چندانی درباره عکاسی ندارند هم شروع به گرفتن عکس کرده و آن ها را توسط فضای مجازی در معرض دید افراد مختلف قرار دهند.
بیشتر بخوانید : آموزش عکاسی با موبایل
این دوربین ها با پیشرفت روزافزون و ارائه ی سنسورهای بزرگتر و بهتر دوربین های کامپکت را به چالش کشیده و چه بسا روزی جایگزین آن ها نیز شوند اما در مقایسه با دوربین های DSLR و دوربینهای آینهای، دوربین های موبایل هنوز راه زیادی برای پیمودن دارند پس اگر به طور جدی دنبال عکاسی حرفه ای باشید دوربین های موبایل برای شما مناسب نخواهند بود و بایستی یک دوربین حرفه ای تهیه کنید.
- نقاط قوت
- قابلیت حمل آسان
- عدم وجود محدودیت برای استفاده در هر مکان و زمانی
- مناسب برای تمرین عکاسی
- نقاط ضعف
- پایین بودن کیفیت عکس ها
- استفاده از لنز ثابت
- کاهش کیفیت عکس ها با بزرگ نمایی
برای یادگیری عکاسی به چه دوربینی نیاز است؟
برای افراد مبتدی و علاقمند که در نقطه ی آغازین شروع عکاسی هستند دوربین های DSLR های سطح مبتدی به علت داشتن کیفیت بهتر عکسها، قابلیت عکاسی روی حالت دستی با تنظیمات دلخواه و دامنه وسیعی از لنزها مناسب می باشند.
همچنین دوربین های بدون آینه نیز پلی میان عکاسی مبتدی و حرفهای هستند و در کنار دارا بودن مزیت تعویض لنز از قیمت مناسبی نیز برخوردار بوده و می توانند انتخابی مناسب برای یادگیری عکاسی باشند.
البته ذکر این نکته هم ضروری است که شما برای تمرین عکاسی محدودیتی ندارید و از هر دوربینی حتی دوربین های گوشی موبایل نیز می توانید استفاده کنید اما اگر قصد دارید عکاسی را به طور حرفه ای دنبال کنید بهتر است با خریداری دوربین مناسب کار را ادامه دهید.
نکات پایانی
در این مقاله سعی کردیم اطلاعات کاملی درباره ی دوربین های عکاسی موجود در بازار و نقاط ضعف و قوت آن ها ارائه کنیم تا شما خواننده ی عزیز با در نظر گرفتن میزان بوجه خود و شناخت کامل تری برای خرید یک دوربین مناسب اقدام کنید حال شما می توانید با مقایسه ی دوربین ها به نتیجه ی مورد انتظار خود برسید.
بدون دیدگاه