دوربین بدون آینه Mirrorless camera از جمله دوربین های عکاسی محبوب در میان عکاسان میباشد. این دوربین از دسته انواع دوربین های دیجیتال محسوب شده و برخلاف دوربین های DSLR از آینه استفاده نمیکنند و رقیبی جدی برای این دوربین ها هستند. درواقع دوربین های دی اس ال آر برای انجام فرایند عکسبرداری از مکانیزم آینهای جهت انعکاس نور به منظره یاب نوری یا عبور مستقیم آن به سنسور دوربین استفاده میکند.
اما Mirrorless cameraها همانطور که از نامشان نیز مشخص است، فاقد چنین مکانیزمی هستند. به طوری که نور عبوری از لنز این دوربین ها، همیشه به سنسور عکس ختم میشود. همچنین اجزای داخلی دوربین های Mirrorless نسبت به دوربین های DSLR، بسیار کمتر است. چراکه در آنها نور، دیگر بر روی منظره یاب نوری (OVF) منعکس نمیشود.
برای این منظور دوربین معمولاً به منظره یاب های الکترونیکی (EVF) و ال سی دی ها (LCD) متکی هستند که اساسا آن چیزی را که سنسور عکس تشخیص میدهد؛ نشان میدهد. همین موضوع باعث شده که دوربینهای بدون آینه نسبت به دی اس ال آر سادهتر، سبکتر و حجم کمتری داشته باشند.برای شرکت در دورههای آموزشگاه عکاسی با ما تماس بگیرید
اجزا و عملکرد دوربین بدون آینه
همانطور که گفته شد، اجزای تشکیل دهنده دوربین بدون آینه بسیار کمتر از نوع DSLR است. این دوربین به طور کلی از اجزای زیر تشکیل شده است:
- لنز lens
- شاتر shutter
- حسگر تصویر image sensor
- منظره یاب الکترونیکی electronic viewfinder
وجود اجزای کم در ساختار این دوربین باعث شده از نظر مکانیکی سادهتر باشد و عملکردی مختصرتر داشته باشد. بدین شرح که نور از طریق لنز مستقیماً به سنسور تصویر برخورد میکند و منظره یاب الکترونیکی باعث تکرار سنسور تصویر میشود. در حالت های معمولی، شاتر دوربین باز میماند و فقط در انتهای نوردهی استفاده میشود.
Mirrorless cameraها به دلیل نداشتن آینه و پنتاپریسم، فاصله ی فلنج (Flange) (فاصلۀ بین پایه ی لنز و سنسور تصویر) بسیار کمتر از دوربین های DSLRها است. به همین دلیل، اکثر بدنهی دوربین های بدون آینه در مقایسه با دوربینهای DSLR، نازک تر و سبک تر هستند.
نخستین دوربین Mirrorless
نخستین دوربین بدون آینه در سال 2008 به نام Lumix DMC-G1 توسط شرکت پاناسونیک ساخته و عرضه شد. پس از این رونمایی، مدل های مختلف از این دوربین توسط دو شرکت اصلی توسعه دهنده این سیستم یعنی پاناسونیک و الیمپوس به بازار عرضه شدند. با اینکه پاناسونیک نخستین پیشساز چنین دوربینی بود اما این شرکت سونی بود که در اوایل سال 2017 میلادی توانست موفقیت چشمگیری در ساخت Mirrorless cameraها بدست آورد و این دوربین را در بازار خرید و فروش دوبین عکاسی به جایگاه ویژهای برساند.
با ورود شرکت های کانن و نیکون به بازار دوربین های Mirrorless، خصوصاً دوربینهای فول فریم، شاهد رقابت هرچه بیشتر این دوربینها با دوربینهای DSLR هستیم. با عرضه دوربینهای بدون آینه فول فریم، اختلاف کیفیت بین این دوربین ها با دوربین های DSLR به حداقل رسیده و حتی در برخی موارد کیفیت بهتری را در تصاویر دوربینهای بدون آینه شاهد هستیم. برای آشنایی با سایر دوربین های عکاسی میتوانید به مطلب آشنایی با انواع دوربین عکاسی مراجعه کنید.
مزایای دوربین بدون آینه
پیشرفت هایی که در ساختار و تولید دوربین های بدون آینه صورت گرفته باعث شده که این دوربین ها نسبت به دوربین های DSLR از مزایا و محبوبیت بیشتری برخودار باشند. وزن و حجم این دوربین ها بسیار سبک است و همین موضوع باعث شده که در حین عکاسی، دستانتان زود خسته نشود. وجود منظره یاب الکترونیکی خود به تنهایی مزایای بسیاری را به همراه دارد.
از آنجایی که همه چیز مستقیماً از سنسور تصویر کپی میشود، تنظیمات دوربین مانند تعادل رنگ سفید (White Balance)، اشباع و کنتراست را میتوان مستقیماً بواسطه viewfinder مشاهده کرد. علاوه بر آن پوشش های اطلاعاتی اضافی از جمله هیستوگرام های موجود را میتوان در منظره یاب قرار داد. از این طریق عکاسان میتوانند دقیقاً از همان چیزی که درحال مشاهدهاش هستند، عکس بگیرند.
هنگام ترکیب با سیستم تشخیص کنتراست یا سیستم تشخیص دامنه، افراد این امکان را دارند که از توانایی زوم بر روی سوژه؛ جهت تاکید فوکوس، نهایت استفاده را ببرند و از ویژگی هایی نظیر فوکوس بالا، تشخیص چهره و … استفاده نمایند. بدین طریق میتوان به بهترین فوکوس ممکن در هر شات رسید که این موارد در دوره عکاسی آنلاین نیز مطرح میشود
معایب
با اینکه دوربین بدون آینه از مزایای زیادی برخوردار است، اما دارای معایبی نیز میباشد. مصرف باتری بالا از جمله معایب این دوربین ها میباشد. منظره یاب الکترونیکی تنها زمانی میتواند فعال باشد که دوربین روشن باشد و به سنسور تصویر، برق رسانی انجام شود. از آنجایی که این سیستم اساسا به حسگر اصلی تصویر وابسته است و خود نیز یک نمایشگر مجزا دارد، مصرف باتری در این دوربینها کمی بالاتر است.
عمل اتوفوکوس دوربین های mirrorless در محیطهای کم نور به خوبی دوربینهای DSLR با سیستم اتوفوکوس براساس تشخیص فاز نیست. البته این سیستم فقط در نسل های اولیه این دوربین عکاسی وجود داشت و در مدل های جدیدتر، سیستم اتوفوکوس تشخیص فاز و یا روش هیبریدی که ترکیبی از هردو سیستم است، وجود دارد. از این طریق هم نقیصه موردنظر برطرف شده و هم فوکوسی به مراتب سریع تر از DSLR ها ارائه میشود.
حسی که هنگام نگاه کردن به سوژه از منظرهیاب اپتیکی دارید با منظرهیابهای الکترونیکی متفاوت خواهد بود. هنگام حرکت سریع دوربین یا سوژه در viewfinderهای اپتیکی هیچگونه تاخیری مشاهده نمیشود؛ اما در برخی مدل های دوربینهای بدون آینه این تاخیر کم و بیش محسوس است. البته در مدل های جدیدتر این لگ بهبود پیدا کرده اما همچنان وجود دارد.
از نظر بحث قیمت نیز دوربین های mirrorless از همتایان DSLR خود اندکی گرانتر است. البته بخاطر امکانات و ویژگی های خاص این نوع دوربین تا حدودی این اختلاف قیمت قابل توجیه است
بدون دیدگاه